Omgeving

De Gelderse Achterhoek is het meest oostelijk gedeelte van de provincie, globaal het gebied binnen de driehoek Zutphen, Doetinchem, Winterswijk. In het uiterste oosten van de Achterhoek grenst Winterswijk in het noorden, oosten en zuiden aan Duitsland. Winterswijk kreeg de status “Nationaal Landschap Winterswijk” omdat het gebied rijk is aan natuurschoon temidden van een fraai coulisselandschap. Door de bossen, veengebieden en zandverstuivingen en langs de beekjes zijn vele wandel- en fietsroutes aangelegd. Te voet ben je in ongeveer 20 minuten in het centrum van Winterswijk en er is een uitstekende supermarkt op 10 minuten loopafstand.

Winterswijk

De geschiedenis van Winterswijk gaat meer dan 10.000 jaar terug in de tijd. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat hier toen al mensen leefden. Hoewel Winterswijk altijd een dorp is gebleven, waren er in de 16e eeuw al 22 herbergen in het centrum die vooral werden bezocht door kooplieden die hier op hun doorreis naar Münster handel dreven. En vanaf 1531 had Winterswijk al marktrecht. Waarom Winterswijk nooit een stad is geworden is altijd onduidelijk gebleven.

Tegenwoordig is Winterswijk een dorp met stadse allure: die dorpse gemoedelijkheid wordt gecombineerd met een bruisende centrumfunctie, want Winterswijk heeft vele regionale voorzieningen voor omliggende plaatsen en zelfs voor Duitsland. In het bruisende winkelhart vind je niet alleen winkels van de grote ketens, maar ook gespecialiseerde winkels, boetiekjes en galeries. Twee keer per week (op woensdag en zaterdag) is hier markt die veel bezoekers uit omliggende plaatsen tot ver uit Duitsland trekt. Natuurlijk zijn er volop horeca gelegenheden in zo’n levendig centrum: gezellige terrassen, cafés en restaurants, keuze genoeg! Het gemeentelijk beleid is sterk gericht op het stimuleren van bezoekers; zo is openbaar parkeren overal in het centrum gratis. Met twee treinstations is Winterswijk ook met openbaar vervoer goed bereikbaar. Een theater, bioscoop en enkele musea maken dat er op cultureel gebied genoeg is te beleven.

De buurtschappen en het buitengebied

In het buitengebied wordt Winterswijk omringd door een negental buurtschappen: Meddo, Huppel, Henxel, Ratum, Brinkheurne, Woold, Kotten, Corle en Miste. In dit bijzondere coulisselandschap wisselen bossen, veengronden en zandverstuivingen met hier en daar een water- of windmolen en tal van fraaie scholtenboerderijen. Hier kun je volop genieten van de vele wandel- en fietsmogelijkheden: in de gehele Achterhoek zijn maar liefst 3000 bewegwijzerde wandelpaden! Het buitengebied van Winterswijk is verklaard tot Nationaal Landschap. En ook hier staat de gemoedelijke gastvrijheid weer voorop: rustpunten bij de boer, wijn proeven bij één van de wijngaarden of zo maar een horeca gelegenheid aandoen. In het buitengebied bevindt zich ook de fraai aangelegde golfbaan “De Voortwisch”.

En natuurlijk kun je mooie routes volgen met de auto. De Hamalandroute loopt door de Achterhoek en het aangrenzende stuk Duitsland, het Münsterland. En er zijn verrassend veel mogelijkheden: langs kastelen, natuurgebieden of naar andere pittoreske stadjes en dorpjes.

Een stukje Duitsland

Winterswijk grenst bijna rondom aan Duitsland. En Duitsers komen van heinde en ver om Winterswijk te bezoeken voor hun aankopen vooral als het marktdag is. Daarom is een kijkje over de grens de moeite waard. Plaatsen als Vreden en Bocholt liggen op geringe afstand direct over de grens maar je waant je direct in een andere wereld. Het Zwilbrocker Venn is een prachtig natuurgebied op 10 km afstand. Hier broeden in het voorjaar Flamingo’s. Iets verder weg (zo’n 70 km) ligt Münster, een oude universiteitsstad met een rijke historie en prachtig oud centrum. De Hamalandroute is een door de ANWB en ADAC uitgezette autoroute van zo’n 250 km die deels door Oost-Nederland en deels door het Münsterland loopt.